De Bradelbinding

 

Met blijdschap geven wij kennis van nieuwe sets katernen!


Het gaat om een heruitgave van het boekje:


De Bradelbinding, door Johann C. Denninger


De uit Duitsland afkomstige boekbinder Alexis Pierre Bradel (spreek uit Bradèl) maakte aan het eind van de 18e eeuw in Frankrijk furore met een vereenvoudigde Duitse bindwijze, hier in België en in Nederland genoemd de Bradelbinding.

Johann Denninger (1916-1996), roepnaam Han, was een bekwaam en enthousiast handboekbinder, die zeer geïnteresseerd was in de verschillende technieken van het boekenbinden. Samen met zijn eega Jeanneke Denninger trok hij door Europa langs bibliotheken, ateliers en antiquaren, op zoek naar boekbanden, van door en volgens Bradel gebonden boeken.

Han Denninger stond als mede-oprichter aan de wieg van de Nederlandse Handboekbindersliga en de Stichting Boekbehoud, welke twee organisaties zo’n tien jaar geleden samen gingen tot de Stichting Handboekbinden.

In 1990 produceerde Han Denninger een interessant boekwerkje waarin hij verslag deed van zijn zoektochten naar de Bradelbanden en waarin hij een beschrijving gaf van hoe te binden volgens Bradel.

De zoon van Han en Jeanneke, Charleshan, was ook betrokken bij de productie, hij tekende alle verhelderende illustraties in het boekje.

Maar het boekje is niet meer verkrijgbaar.


Mij bereikten verzoeken om dit boekje opnieuw ‘in het licht te geven’; die verzoeken heb ik enthousiast opgepakt en ik heb een heruitgave gerealiseerd.

Natuurlijk eerst op zoek naar de eigenaar van het auteursrecht; na wat speurwerk kon ik in kontakt komen met Jeanneke Denninger, zij gaat daarover, en zij gaf graag haar toestemming voor deze heruitgave.

De eerste uitgave is destijds gedrukt door Cobie van der Hoeven, die als De Brandweervrouw haar drukkerij en boekbinderij bestierde in Amsterdam.

Die eerste uitgave heb ik gescand en middels OCR (Optical Character Recognition) de tekst omgezet in bewerkbaar tekstbestand.

Vervolgens opnieuw gezet, zoveel als mogelijk in overeenstemming met die eerste druk.

De tekeningen van Charleshan Denninger heb ik ook gescand, toen gevectoriseerd en opgenomen in het boekje zoals destijds in 1990.


Je kan het boekje inzien op mijn website, click maar op De Bradelbinding.

Het boekje telt 64 pagina’s in 4 katernen; daarbij komen extra 16 blanco pagina’s, totaal dus 80 pagina's.

De katerns zullen worden afgeleverd in stapeltjes van 23 x 16 cm en worden door de handboekbinders zelf gevouwen danwel geplooid, zoals onze Belgische vrienden zeggen. Het schoongesneden formaat is berekend voor 105 x 150 milimeters.

Het gebruikte papier is Biotop 120 grams.


De prijs is € 9,00 per setje katernen, ongeplooid dus.