Verborgen boeken

 

Verborgen boeken

Em. Querido's Uitgeverij tijdens en na de bezetting


Dit boek verscheen eind april 2015 in de boekwinkels.


Emanuel Querido, die in 1943 in Sobibor werd omgebracht, had zich meteen na de Duitse inval moeten terugtrekken uit zijn uitgeverij. Onder de niet-joodse medewerkers die het bedrijf voortzetten, was Geert van Oorschot, die als vertegenwoordiger en bedrijfsleider bij Querido werkte. Verborgen boeken werpt een verrassend, en soms zelfs schokkend, nieuw licht op wat er tijdens en kort na de oorlog met Emanuel Querido's erfenis gebeurde.

Maar ook lezen we in het boek onthutsende details over de wijze waarop de joden door de bezetter werden benaderd en behandeld; minstens zo onthutsend is hoe de Nederlandse instanties zo gehoorzaam konden zijn aan de bezetter. Wel heel mooi te lezen hoe mensen de bezetter wisten te misleiden en daardoor belangrijk erfgoed  konden bewaren.

Door dit boek te lezen verruim je je kennis van de geschiedenis van de jaren dertig en veertig in de vorige eeuw.

Het boek is rijk gedocumenteerd en geïllustreerd.


Willem van Toorn beschrijft de geschiedenis van Querido Verlag, waar Duits-joodse schrijvers vanaf de jaren dertig hun werk konden publiceren.


Arjen Fortuin belicht de rol van Geert van Oorschot als zaakwaarnemer in oorlogstijd.


En Hugo van Doornum schetst de jaren na de bezetting, toen Querido's rechterhand Alice van Nahuys onverwacht de leiding nam.


De uitgeverij Querido stelt middels Atelier De Ganzenweide 80 exemplaren ter beschikking in losse katernen, voor handboekbinders en bibliofielen die dit boek naar eigen wens en smaak willen (laten) binden.

De vaste boekenprijs bedraagt € 18,99.


Het boek telt 144 pagina's, 9 katernen van 16 pagina's elk.

Formaat na schoonsnijden is 13,5 x 21,5 cm.

Papier is Biotop 120 grams, crème.

Stofomslag wordt meegeleverd, sommigen zullen dit vouwen en meenaaien.


De katernen zijn beschikbaar bij:

Atelier De Ganzenweide te Uithoorn.