Van den vos Reynaerde

 

Bericht van 10 juni 2019


Met blijdschap geven wij u kennis van weer een nieuwe uitgave.


Beste Handboekbinders en Boekenliefhebbers, Ave!


De Stichting Handboekbinden, hierna SHB, benoemt 2019 tot het jaar van Het Middeleeuwse Boek.

In dit verband organiseert de SHB een boekbindevenement waarbij handboekbinders worden uitgedaagd een mooi boek te maken met een knipoog naar de middeleeuwen. Hiertoe worden katernen beschikbaar gesteld van het boek Van den vos Reynaerde.

Boekenliefhebbers die geen boekbinder kennen, die helpen we graag op weg.


Aan Grafische vormgeving & Handboekbinden Jannie de Groot en mijn bedoeninkje, Atelier De Ganzenweide, is door de SHB gevraagd de productie van die katernen ter hand te nemen. Dat hebben we met veel plezier gedaan; maar we moesten wel eerst op het onderwerp studeren en we hebben research gepleegd.


Bijna iedereen kent wel een versie van het verhaal van de sluwe Reintje de Vos, er zijn ontelbare versies en edities verschenen in vele talen.

Het verhaal ontstaat begin 13e eeuw, in het Land van Waas in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen.

De versie die algemeen als de meest oorspronkelijke wordt gezien is die welke is opgenomen in het Comburgse handschrift, begin 15e eeuw (wordt bewaard in Stuttgart in Duitsland).


Te Sint-Niklaas in België is gevestigd het Reynaertgenootschap; dit genootschap beheert een schat aan studiemateriaal omtrent het beroemde boek.

Onder auspiciën van dit genootschap is een moderne hertaling verschenen van het verhaal, geschreven door Walter Verniers.


Natuurlijk hebben we ons gewend tot dit kenniscentrum, het bestuur van het genootschap was meteen enthousiast voor dit initiatief en gaf ons geweldige medewerking. Van de auteur van de hertaling kregen we toestemming zijn tekst op te nemen.

Als gemeld, er zijn heel veel versies ooit verschenen, vaak ook fraai geïllustreerd.

Om het boek extra aantrekkelijk te maken besloten we ook illustraties op te nemen.

Zo verzamelden we meer dan zeventig fraaie kunstwerkjes van Gustave van de Woestyne, Henri van Straten en Wim de Cock, meer hierover in het boek.


Het resultaat is een mooi en interessant boek met zowel de oorspronkelijke tekst uit het Comburgse handschrift (op de linkerpagina’s) als de hertaling van Walter Verniers (op de rechterpagina's). Daartussen de mooie plaatjes en verder daarbij voor- en nawoorden met relevante informatie.

Je kan het boek al inzien, click maar op Van den Vos Reynaerde voor web.pdf.

(let op: groot bestand > 70 MB)


Het boek telt 19 katernen van 16 pagina’s, totaal 304 pagina’s; daarbij voor schutbladconstructies een blanco katern van 16 pagina’s, dus in totaal 20 katernen.

Het schoongesneden formaat is 144 x 235 mm, de stapel katernen is zo’n 36 mm dik, vóór garenopdikking natuurlijk, een robuust boek!

We vonden dit een goed formaat omdat de versregels van de teksten hier mooi in passen.

Daarbij de mogelijkheid om een band te maken met maten indachtig de gulden snede; deze wordt berekend op 1,618 (ons boekblok: 235 : 144 = 1,632).

De boekband wordt natuurlijk groter dan het boekblok, dus er valt nog wat aanvullend rekenwerk te doen.


De katernen zijn uitsluitend te verkrijgen bij de Stichting Handboekbinden; de prijs is € 35,00 maar voor donateurs van de SHB en voor leden van het Reynaertgenootschap is de prijs € 27,50.

De bijdrage in de verzendkosten bedraagt € 10,00; maar de boeken zijn op verschillende lokaties op te halen, dan zijn er geen verzendkosten. 


De gebonden katernen zullen worden getoond op een tentoonstelling in Deventer in Atheneum Bibliotheek en later in België (nadere berichtgeving zal nog volgen). Alle binders van het boek kunnen hun boek inzenden voor tentoonstelling. Foto’s van het boek zullen worden opgenomen in een catalogus en je krijgt je boek weer terug na de tentoonstellingen.

Er verschijnt van de catalogus van de ingezonden boeken een printversie in katernen en plano vellen, zodat je een eigen catalogus kan printen en binden.

Meld je aan via info@stichting-handboekbinden.eu  of stuur het bijgevoegde bestelformulier op. Je kan de katernen afhalen in Den Haag, Leiden, Schiedam, Uithoorn (dat is bij mij thuis), Zeist, Apeldoorn, Amersfoort en Steenwijk. Je kan de katernen ook per post ontvangen; dat kost dus 10 euro aan verzendkosten. 

Nadat je de bestellijst hebt opgestuurd (info@stichting-handboekbinden.eu) krijg je een factuur. Als je het bedrag hebt overgemaakt krijg je de katernen thuis of kan je ze ophalen.

Met boekverbonden groet,

Rob Koch

Atelier De Ganzenweide

Kolgans 2

1423 RP Uithoorn

0297-523080

rob.koch@ganzenweide.nl

www.ganzenweide.nl