Dirck De Bray

 

Dirck de Bray

 

In 1658 schreef Dirck de Bray een instructieboekje voor boekbinders:


KORT ONDERWEIJS VAN HET BOECKENBINDEN


Het boekje is een unicaat, handgeschreven, handgetekend en gekleurd.

Dirck de Bray beschrijft de vervaardiging van een perkamenten spitselband en de vollederen band. Het formaat van de boekband is 103 x 84 mm en van het boekblok 96 x 80 mm. Het bevat 56 bladen en 16 kleurrijke tekeningen, uitgevoerd met pen en waterverf.

Het handschriftje is gebonden als een perkamenten spitselbandje.
In 1977 verscheen hiervan een facsimilé. De boekwetenschappers Koert van der Horst en Clemens de Wolf schreven hier een inleiding  bij; tevens maakten zij een transcriptie van de handgeschreven tekst en vervolgens een parafrase. De inleiding en de parafrase werden ook vertaald in het Engels. Dit alles werd uitgegeven door Nico Israël te Amsterdam.


Nu is er een geheel nieuwe uitgave. Beide auteurs hebben in 2011 dit werk geheel herzien en vermeerderd. De tekst van de Nederlandse en Engelse Inleiding is bijna drie maal zo groot, en naast de facsimilé worden tegelijk de transcriptie en de Nederlandse en Engelse parafrase afgedrukt. De tekeningen zijn voorzien van een beknopte toelichting en het boekje wordt afgesloten met een register.

Het boekje is uitermate interessant voor boekbinders, boekhistorici en andere boekliefhebbers .

Het origineel wordt bewaard in het Noord-Hollands Archief te Haarlem.

Click op De Bray LowRes.pdf voor het zien van de gehele uitgave in lage resolutie.


Het boekje is leverbaar in losse katernen, van 8 pagina’s elk; twee extra blanco katernen van hetzelfde papier worden meegeleverd.

De prijs van de losse katernen is inclusief de schutbladen € 39,00.


De boeken zijn verkrijgbaar bij Atelier De Ganzenweide, bel 0297-523080 of stuur een e-mail en klik hier.

Van de handgebonden boeken van De Bray werd van 11 december 2012 tot 4 januari 2013 een expositie gehouden in het Noord-Hollands Archief te Haarlem, zie onderstaande flyer.

De catalogus werd uitgegeven door de Stichting Handboekbinden.